Oppskrifter »   » Utvanning av Mathias klippfisk
img

Utvanning av Mathias klippfisk

Hvordan vanne ut klippfisk. Fra 1-2 dager.

Klippfisk vannes ut for at saltet skal trekkes ut og at man ønsker å tilføre produktet mer fuktighet etter tørking. Saltsmaken kan tilpasses etter egne preferanser. Det vil si, mer utvanning gir mindre saltsmak. Det finnes hovedsakelig to måter å gjøre dette på, begge er forklart nedenfor. .

Har du en hel fisk, del opp fisken i passelig stykker. Om ønskelig kan man fjerne skinnet før utvanning. Om fisken skal grilles, kan det være lurt og beholde skinnet på.

Stykkene på fisken kan variere i tykkelsen og tynnere stykker (buk) krever mindre utvanning enn tykkere fiskestykker (rygg/nakke).

Utvanning uten rennende vann (2-3 dager)

  1. Ha fisken opp i en ren bolle (bøtte eller kar). Den må romme en del mer vann enn fisk.
  2. Tilsett vann. Klippfisken kan godt settes kjølig
  3. Skift vann ofte. Om bollen har lite plass til vann, betyr dette at man må bytte ut vannet oftere.
  4. Ta en smaksprøve etter 12-24 timer, er fisken for salt, vann den ut noen timer til og ta en ny smaksprøve. Fisk som skal kokes trenger ikke å bli vannet ut like mye som fisk som skal stekes eller grilles.


Utvanning i rennende vann (1-2 dager)

  1. Ha fisken opp i en ren bolle (bøtte eller kar) som er stor nok til klippfisken og minst like mye vann.
  2. Tilfør rennende vann i bollen. Benytter du en slange, plasser den lengst mulig ned i bollen. Det skal renne nok vann gjennom bollen til at vannet skiftes ut flere ganger i løpet av perioden.
  3. Ta en smaksprøve etter 12-24 timer, er fisken for salt, vann den ut noen timer til og ta en ny smaksprøve. Fisk som skal kokes trenger ikke å bli vannet ut like mye som fisk som skal stekes.

Når fisken er ferdig utvannet har den en holdbarhet som tilsvarer fersk fisk og må stå avkjølt (2 – 5°C).

Et godt tips om man har klippfisk til overs, er å fryse fisken ned i ferdige middagsporsjoner. Husk at fisken bør pakkes tett, slik at produktet ikke tørker ut.

Kategorier